‘How she sees music’

Waar komt muziek vandaan? Een antwoord hierop kan zijn: ‘Van instrumenten.’ Toch is dit het foute antwoord. De herkomst van muziek ligt bij de componist. Componisten hebben het talent om de muziek die zich afspeelt in hun hoofd over te brengen naar bestaande klanken. Alina Tsebijeva is één van de mensen die dit talent bezit.

Jeroom Vanderbeke is een fotograaf. Hij bezit het talent om de dingen die hij ziet over te brengen via de gevoelige plaat.

Deze twee personen zijn beide bezig met hun belevingen over te brengen naar de wereld via één bepaald zintuig. Alina via het geluid, Jeroom via het zicht. Het feit dat Alina haar beleving op deze muzikale manier kan overbrengen op de wereld is voor Jeroom een enorm intrigerende factor. Waar haalt deze componiste haar ideeën vandaan, wat is haar inspiratie. Toen hij hierover praatte met Alina zei ze dat haar melodieën rechtstreeks uit haar hoofd komen, zonder enige echte rationele link met de werkelijkheid. Dit zette Jeroom nog meer aan het denken. Hij was benieuwd naar hoe deze gedachtengang van Alina er dan uitzag. Daarom besloten Jeroom en Alina om via fotografie niet enkel de muziek maar ook de beleving/inspiratie van Alina haar denken naar voor te schuiven. Door het tonen van beelden die nauw aansluiten bij wat Alina denkt, voelt, beleeft bij haar eigen nummers tijdens het afspelen van de muziek hopen ze dat de muziek via meerdere zintuigen de toeschouwer kan bereiken.

Alina Tsebijeva & Jeroom Vanderbeke
fotografie en muziek
Meer foto's Jeroom Vanderbeke