Diffusies door Gert-Jan Janssens & Ruth Van de Velde

Woord/Beeld-diffusies is een vierluik waarin de relatie tussen woord en beeld niet alleen wordt onderzocht, maar gewelddadig wordt geforceerd: woord en beeld worden verplicht om in een beeld te staan. Hierbij wordt niet alleen de hiërarchie tussen woord en beeld opgeschort, de scheiding tussen het woord en het beeld wordt zo veel mogelijk opgeheven.

Woord en beeld vechten in dit vierluik om een plek op het doek, verleiden elkaar tot nieuwe contexten en duwen elkaar bruut van hun vertrouwde plek. De media trekken elkaar aan en stoten elkaar af tot ze uitgeput in de touwen van het werk hangen. Letters en kleuren bereiken een onvrijwillig status quo, een onbedoeld evenwicht.

De teksten worden overschilderd, krijgen meer nadruk of verdwijnen in de marge. De beelden worden uit context gehaald, krijgen een betekenis of verdwijnen uiteindelijk onder een woordenstroom.

Gert-Jan Janssens (1988) studeerde scenarioschrijven in Brussel, literatuur- en theaterwetenschappen in Antwerpen. Hij schrijft theaterteksten.

Ruth Van de Velde (1990) volgt haar vierde jaar schilderkunst aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten te Kontich en neemt deel aan het M-atelier te Leuven. Schilderen met olieverf is haar passie.

Diffusies
Woord/tekenkunst
website